Att våga säga nej och sätta gränser
Ibland prioriterar vi andras behov framför våra egna och känner oss skyldiga om vi säger ”nej” till någon annans önskemål. Vi tror att om vi inte hjälper dem, då är vi själviska och dåliga människor. Eller så är vi rädda för konsekvenserna om vi säger nej. Men vi behöver lära oss att sätta gränser för oss själva och vårt eget välmående. Det är så viktigt för vårt eget välmående.
Jag tänker på en roligt TV-reklam som försäkringsbolaget KPA har just nu. Vi får se en lärare i skolan frågar föräldrarna på ett föräldramöte vem som vill bli ny klassförälder. En kvinna tycker det är så svårt att inte säga JA, att hennes lösning blir att hoppa ut genom fönstret istället. En enklare läsning än att säga Nej. Känner du igen dig? Har du också svårt att säga Nej?
Att sätta gränser är att låta andra vet vad du vill
För att vara specifik, att sätta gränser betyder att låta andra veta vad du känner, vill och behöver. Vilket kan skilja sig från vad andra vill och behöver. Det betyder att ha modet att våga uttrycka vad du vill och vad du inte vill. Men vi kan fortfarande göra detta på ett tydligt och empatiskt sätt. Och kom ihåg att du inte behöver förklara dig för att säga nej. Du behöver bara vara lugn och tydlig, för att bli förstådd.
Känner du att du måste vara andra till lags?
Eller har du svårt att hejda din egen ambitionsnivå, det blir helt enkelt snabbare och bättre om du gör det själv? Kanske sätter du alltid andra i första rummet på bekostnad av dig själv?
Att inte kunna sätta gränser ställer till det för oss, och är ofta grunden till att vi blir stressade eller mår dåligt. Därför är det så viktigt att lära sig att sätta gränser.
Målet med gränssättning är att du ska kunna agera mer effektivt i viktiga situationer i ditt liv – med god balans mellan medvetenhet och mod.
För att sätta en sund gräns för ditt välmående, krävs att du har lyssnat inåt och fattat ett medvetet beslut om vad du vill och inte vill. Därefter att du har modet att stå upp för det och våga säga nej och sätta en gräns.
Varför kan det vara svårt att sätta gränser och hur kan du bli bättre på det – både gentemot dig själv och mot andra?
I synnerhet kvinnor tycks ha svårt att sätta gränser och säga nej. Oavsett om det handlar om relationen till en arbetsgivare, partner eller vän: ofta tar vi på oss mer än vad vi egentligen mäktar med, eller innerst inne vill.
I grunden beror det ofta på två saker – och ibland en kombination:
- Vi är rädda för hur andra kommer att reagera om vi säger ifrån.
- Vi har en självbild av att vara omtänksamma och generösa människor.
Det kan finnas många anledningar till att vi inte vågar sätta gränser och här är några saker vi behöver träna:
1. Träna på att veta vad jag vill
Här handlar det om att bli mer medveten om att lyssna in till dig själv och vad du själv vill. Att bli mer medveten om dina egna känslor och behov och därefter fatta ett medvetet beslut om vad du vill.
2. Lär oss att säga Nej på ett bra sätt
Att få verktyg att kommunicera och uttrycka våra gränser på ett tydligt sätt så att andra förstår oss. Vi behöver inte bli oempatiska, utan istället uttrycka oss tydligt så att andra förstår oss.
3. Träna vårt mod
Vi kan vara rädda för hur andra ska reagera, om de ska bli arga, ledsna eller besvikna. Att säga nej, kan ju också få konsekvensen att bli bortvald.
Så här gäller det att medvetet fundera ut vad du känner, vill och behöver och sedan våga sätta den sunda gränsen för dig själv och ditt välmående. Trots att det kan få konsekvenser
4. Att inte ta ansvar för andras känslor och behov
Om vi tar på oss ansvar för andras känslor och tänker att vi borde agerat annorlunda och ställt upp för andra, så att det bli enklare för dom.
Att vi sätter andra i klistrat, att vi borde ställt upp och hjälpt till. Vi vill vara den goda personen som alltid ställer upp. Men att här se att vi är inte ansvariga för andras känslor utan främst för vårt välmående, vilket vi tränar på genom att sätta sunda gränser
5. Bekräftelsefällan
Om vi gör saker för andra för att få positiv bekräftelse utifrån, kan det bli svårt att säga nej. Då behöver vi lära oss att bekräfta oss själva, och känna att vi duger som vi är och kan ge oss själva det beröm och stöttning vi behöver. Så slipper vi springa runt och göra en massa saker, bara för att få beröm och uppskattning
6. Kontrollbehov
Att vi tycker att om vi själva ställer upp och gör det, så blir det oftast bättre eller snabbare gjort än om någon annan gör det. Vilket gör att vi fixar saker, som andra borde göra, bara för att vi inte kan släppa kontrollen.
Vad hindrar dig från att sätta gränser?
Vad hindrar dig från att sätta gränser och säga nej när du behöver?
Ibland prioriterar du andras behov framför dina egna. Du känner dig skyldig om du säger ”nej” till någon annans begäran. Du är rädd att de tror att du är en dålig person för att du inte hjälper till. Att du inte är en bra vän eller att du är självisk.
Dessa tankar är ofta överdrivna. Självklart är du inte en dålig person för att du inte värderar dina planer istället för att göra vad de vill. Eller för att du prioriterar dina intressen utöver deras.
Naturligtvis bör du inte vara ”självisk” och alltid sätta dina behov framför andra människors. Du bör dock heller inte alltid sätta andra människors behov framför dina. Det är en fråga om balans det är viktigt.
Du har då förmodligen svårt att säga ”nej” eftersom du tenderar att ta ansvar för uppgifter som inte alls är ditt ansvar. Till exempel att hjälpa andra att göra sitt arbete när de själva lika bra kunde göra det. Eller försöka lösa en väns problem när det verkligen inte är upp till dig att göra det.
Varför är det så viktigt att lära sig att sätta gränser?
1. Att lära känna dig själv
En av fördelarna med att sätta gränser har att göra med att lära känna dig själv bättre. Att sätta gränser kräver att du lär känna dig själv och dina behov väl. Det betyder att du är medveten om vad du vill och vad du behöver hela tiden. Fråga alltid dig själv vad du vill, vad du behöver och vad som får dig att känna dig bekväm.
Samtidigt kommer ett gränssättande hjälpa dig att respektera dig själv mer och om du respekterar dig själv så kommer som ett resultat andra att respektera dig för de gränser du sätter.
2. Fördelar för självkänslan
Att sätta gränser leder sannolikt till en betydande ökning av din självkänsla. Det sker helt enkelt på grund av att du tar hänsyn till dina egna behov och ger dig själv det utrymme du behöver.
Du har rätt att uttrycka dina behov oavsett hur andra tar det.
Utan att känna dig skyldig för att du inte gör vad andra förväntar att du ska göra. Att lära sig att sätta gränser handlar också om att säga nej när du vill, utan att känna dig skyldig och att göra vad andra vill eller behöver.
3. Skapa friska och balanserade relationer
Det är ett sätt att förhålla sig till andra på ett hälsosamt, balanserat sätt, utan obalans eller ojämlikhet i vad varje person ger till relationen.
Du kommer att kunna göra det klart för andra hur du vill att de ska kommunickera med dig och det kommer att ge dig mycket personlig tillfredsställelse. På detta sätt kommer frustration och stress på grund av avsaknad av gränser inte längre att vara en del av dina relationer.
När du kan respektera dina egna och andras gränser, då kommer dina relationer att bli friskare och mer stabila med tiden. Det kommer att finnas ömsesidig respekt i dina relationer. Ingen av er kommer att känna sig invaderad av den andra.
Kort sagt, genom att lära sig att sätta gränser mot andra människor kan du skapa och stärka ditt eget personliga välbefinnande.
Det gör att du kan identifiera och avgränsa dina egna behov på lämpligt sätt, så att du känner att du är ansvarig för dina val. Detta skapar en känsla av ansvar i de beslut du tar i ditt liv.
Tre saker att tänka på när du sätter gränser och säger nej:
1. Påminn dig själv om att du inte har någon som helst förklaringsplikt
Du behöver inte motivera för andra varför du vill det du vill, eller varför du inte vill det du inte vill. Dina behov är viktiga, du måste inte få dem godkända av någon annan.
Många lindar in sina nej och blir ganska diffusa i sina svar, vilket snarare skapar osäkerhet hos andra. Var tydlig i stället: 'tack, men nej tack'. Det finns inget fientligt i det.
2. Säg nej direkt
Tänk att du har en kompis som verkligen vill att ni ska ses på fredag. Och så är du lite diffus, för du vill inte göra henne besviken. Men det du i själva verket gör är att frånta din vän möjligheten att hitta någon annan att umgås med, när du först på fredag eftermiddag meddelar att 'saker har kört ihop sig' och du inte kan träffas.
Samma sak om en kollega ber om hjälp med en arbetsuppgift: var ärlig direkt, så hinner hon meddela chefen att deadline måste förlängas. Det är inte schyst att skjuta på saker till sista minuten bara för att lindra sitt eget dåliga samvete. Säg nej så fort du kan, allt annat är respektlöst.
3. Var vänlig när du säger nej
För att lindra sitt dåliga samvete kan man säga nej och samtidigt vara vänlig. Om man inte vill gå på en bjudning kan man till exempel svara: ”tack, vad snällt av dig att fråga, men den här gången behöver jag säga nej. Jag hoppas att ni får en jättetrevlig trevlig middag”.
Det finns ingen motsättning mellan att vara tydlig och att vara empatisk. Man visar att man uppmärksammar, ser och hör personen som frågade. Men sätter sin egen gräns.
Lyssna in till dig själv först
Det blir svårare att sätta gränser om du är trött och överbelastad och det kan även vara svårt att göra det på studs. Du behöver ofta en viss distans. Om du har svårt att direkt veta vad du vill och säga vad du tycker eller säga nej så ska du dra dig undan. Ge inte besked direkt, säg att du återkommer och tänk på det.
Gå tillbaka till din lunga plats och lyssna inåt. Bena ut hur det känns för dig? Om du känner dig irriterad, olustig, trött, utmanad osv, så är det ofta en indikation på att du behöver säga nej och sätta din gräns, för ditt eget välmående.
Att inte vara den duktiga flickan som ställer upp och säger ja till allt och alla. Kom ihåg att ett nej till något, är ett ja till något annat.
Ibland behöver vi säga nej till andra - för att säga ja till oss själva.
Lycka till nu med att träna på att känna in vad du vill och ha modet att stå upp för det och uttrycka det på ett lugnt och tydligt sätt.
Då skapar du sunda gränser till andra och respekt för dig själv.
Vill du lära dig att lyssna in till dig själv och dina egna behov?
Var med på mitt 1-dags Mini Retreat den 13/5, Möt dig själv och bli mer du. Här får du lyssna in till dig själv och din egen sanning.
Läs mer och anmäl dig på min hemsida: www.ingridthorngren.se/minireterat