Egentid eller egen tid, vad är skillnaden och varför är det viktigt?

May 31, 2024

Egentid och egen tid, vad är det för skillnad och varför är det så viktigt för dig och ditt välmående?

När jag skriver om mina retreats och kurser av olika slag, brukar jag alltid skriva:  Längtar du efter egen tid?

Men så fick jag en fråga från min coach Malin (Pst har du sett att jag gjort om mitt varumärke, men lite nya färger, bilder, typsnitt och kursloggor på min hemsida, FB och Instagram, bilden högst upp o mitt inspirationsbrev här mm?) Det är hon som har hjälpt mig, visst är det fint 🤩!

Malin sa heter det inte egentid? Istället för egen tid, som två ord?

Det fick mig att tänka efter.
Man kan ju skriva både som ett sammansatt ord och som två ord.
I dagens podd reflekterar jag över min uppfattning av skillnaden på de två begreppen och vad det har med dig och ditt välmående att göra.

Det ihopsatta ordet egentid handlar för mig om tid då vi inte behöver ha ansvar för någon annan person. Det brukar vara en efterlängtad tid bland
t ex småbarnsföräldrar eller om du har ett krävande jobb eller en familj med stora behov och mycket att ta ansvar för. Det vill säga egentiden, är på väg bort från något, att ta en "timeout", från den krävande och stressiga vardagen. 

EGEN tid däremot innebär tid för mig själv, min alldeles egen tid. Tid för att vara med mig själv, lära känna mig själv, lyssna inåt och fylla på mig själv. Utan att vara på väg bort från något. Utan istället på väg till till mig SJÄLV.

Var kommer hälsan in?
Jag tänker att vi behöver planera och få in egen tid i vårt dagliga liv. Att planera in det, gör ju att det är lättare att få det gjort.

Den egna tiden är en stund för dig själv att lyssna in till dig själv och fylla på det du behöver just nu. Behoven kan ju också ändras över tid, en dag kanske du behöver träna och röra på dig, en annan dag behöver du avslappning och vila för återhämtning.

För att känna in dina behov, behöver du ta din egen tid. Att hitta en stund där du checkar in med dig själv, lyssnar till dina olika delar, kroppen, tankarna, känslorna och själen.

Det är så viktigt och hälsosamt att vila och återhämta oss i vardagen när det är stressigt omkring oss. Det är också viktigt att prioritera den tiden, utan att ha dåligt samvete, utan vi gör det för att vi behöver det för att må bra.

I dagens Podd delar jag med mig av mina 4 egna bästa tips för att få egen tid och jag beskriver också mer utförligt vad skillnaden är mellan de två olika begreppen egentid och egen tid. Samt varför det är SÅ viktigt för dig och ditt välmående.

Varmt välkommen till dagens avsnitt:
81. Egentid eller egen tid, om skillnaden och varför det är viktigt

Längtar du efter EGEN tid? Vänta inte längre! 

Anmäl dig till en härlig sommarkurs som tillåter dig att skapa och vara kreativ helt utan krav på prestation. Här få du stanna upp, reflektera och fylla på det du behöver, i en rofylld miljö.

🌸 Längtar du också efter en nystart i livet?
🌸 Vill du också uppleva fantastiska dagar?
🌸 Då är den här kreativa sommarkursen något för dig!

NÅGRA PLATSER KVAR!
För att skapa den balans vi behöver i våra liv är det viktigt att vi har kontakt med både vår kropp & själ, våra tankar & känslor. Det här är en kurs i personlig utveckling där du kommer närmare dig själv och lyssnar in till dina behov.

Syftet är att ge dig tid för reflektion enskilt och tillsammans med andra för att hitta din egen balans och må bra.

Målet är att du får identifiera vad du behöver i ditt liv just nu, bli mer medveten och att du får nya verktyg som du har direkt nytta av när du kommer hem.

Hur: På en naturskön plats ger vi dig möjlighet att under en härlig långhelg ägna dig helt åt dig själv tillsammans med andra. Vi guidar dig i rörelse genom dans och i stillhet via meditation till eftertanke. Du får helt utan krav tillfälle att uttrycka dig kreativt genom att måla och skapa i lera. Tillsammans i värdefulla samtal finner du lösningar och möjligheter. Du får tillfälle att njuta, få energi och skapa återhämtning. Efter kursen kommer du att återgå till vardagen och få ihop livspusslet med en bättre balans i dig själv och i ditt liv.

FAKTA
Datum: Torsdag 27/6 – Söndag 30/6, kl 15-15.
Ledare: Ingrid Thorngren & Karin Axzell Nymark

Plats: Ågesta Folkhögskola. Vackert belägen vid sjön Magelungen och Ågesta friluftsområde, utanför Farsta i Stockholm. Vi har en egen ateljé för målning och en stor lokal för dans och rörelse och vi är även utomhus i den vackra omgivningen. 
Resa: Du kan enkelt åka tunnelbana eller pendeltåg till Farsta och därefter buss 833 till Ågesta Friluftsgård. Det finns gott om parkering för dig som kommer med egen bil. 
Boende: Alla bor i enklare enkelrum, med eget badrum med wc & dusch.

Kost: Helpension, inkl. alla måltider, fika och frukt.

Pris: 7.400 kr, inkl kurs, material, boende i enkelrum och helpension.

Antalet platser: Max 14 deltagare, några platser kvar!

Bekräftelse: När anmälan inkommit mailas en bekräftelse, med mer information och uppgifter om betalning. 

Ge dig själv en kickstart på sommaren - varmt välkommen till sommarens skönaste kurs, jag ser fram emot att mötas 💃🧘‍♀️🎨☀️!
/Ingrid

 

Du kanske också gillar...

Musik, dans och rörelse - balsam för kropp & själ!

Sep 06, 2024

Så här vågar du följa din längtan och göra modiga val och beslut fö...

Aug 30, 2024

Så här ökar du ditt självvärde och blir din egen bästa vän ❤️

Aug 23, 2024