Om allt från solnedgångars läkande kraft till känslan av att tiden faktiskt stannar upp och räcker till.
Vad är förundran och hur får det oss att må bättre?
Har du någon gång tappat andan av en överväldigande utsikt eller kanske fällt en tår över ett vackert musikstycke, fått rysningar av någon som gör något helt enastående fantastiskt?
Då har du upplevt förundran, en känsla som påverkar oss mer än vi anar. För inte nog med att den är härlig i stunden, så får den oss även att bli friskare och mindre stressade ja, till och med mer kreativa, generösare, mer miljövänliga och smartare.
Förundran är en känsla av att uppleva något som är större än vi själva är. Något som får oss att tappa hakan och säga ”wow” det där var en alldeles extra upplevelse.
Ofta är det upplevelser ute i naturen, många kan nog känna igen upplevelsen när vi ser något stort, en mörk himmel helt beströdd av stjärnor, ett norrsken, en soluppgång eller solnedgång, en stjärna som faller. Vi inser att vi är rätt små och bara en del av något större. Vi ser storheten i att leva i ett större sammanhang.
Men det behöver inte vara något så stort heller, det kan vara en naturpromenad, när vi är helt närvarande i nuet och upplever det som är runtomkring, ett fanatiskt vackert spindelnät, en blank sjö, de vackra höstlöven som singlar ner mot marken.
Själv älskar jag att åka skidor i Åre. Inte bara för att det är den bästa skidåkningen i Sverige, utan just för att det är så magiskt vackert landskap på vintern. Att stå högt uppe på fjälle4t och blicka ut över vidderna, över fjälltopparna, ned mot Åresjön över till fjällen på andra sidan, den vita vackra snön, renar som går över fjället en ripa som flyger förbi. Det är så vackert att det knappt går att ta in, det är magiskt, en upplevelse full av förundran, närvaro och tacksamhet. Att få leva, att få uppleva, att få vara med och att få vara där, delaktig i det stora.
På vårt landställe, som ligger på landet, så kan jag också få den där mäktiga känslan, när jag går ut på natten och himlen är alldeles svart och full av stjärnonor, det är mäktigt. Eller när en stor fullmåne visar sig eller någon gång när jag fått uppleva norrskenet som färgar himlen alldeles grön. Det är också en stund att var uppmärksam och förundrad över naturens fenomen.
Upplevelsen av förundran är individuell men ofta beskrivs 6 olika områden som kan ge upplevelser av förundran:
- Naturen
- Människor
- Skicklighet
- Kultur
- Andlighet
- Gemenskap
Vad är det då som får oss förundrade?
Det handlar lika mycket om de små sakerna i livet som de storslagna upplevelserna. Känslan kan komma av att studera en fjäril som suger nektar och inse att det är ett fantastiskt mirakel – eller av att stå inför Grand Canyon.
Att se en vacker utsikt, se solen lysa genom lövverk, uppleva en oväntad vändning eller triumf i sportsammanhang. Att se ett spädbarns eller ett djurs instinkt till samspel, höra isen låta och gnistra i vårsolen när isarna spruckit upp eller att titta upp mot en grönskande trädkrona. Att lyssna till en person som står för något viktigt eller till musik som berör. Att uppleva rymden, något vetenskapligt fenomen eller konst. Det finns många tillfällen som ger en känsla av att tiden stannar upp.
Kanske får vi gåshud, tappar hakan och ögonen vidgas. Vi slås av en känsla av storhet, oändlighet och oöverskådlighet.
Förundran är individuell. Vissa går igång på naturen, andra på ett musikstycke eller konst. För några kan det handla om att förundras över en annan människas yrkesskicklighet eller över en andlig upplevelse. Vi är dessutom olika benägna att känna förundran, men alla har förmågan.
Det är bara att titta på ett barn som försjunker i att studera en nyckelpiga. Vi har det alla i oss, det är bara det att vi har glömt hur man gör. Men det är en förmåga som går att öva upp. Nämligen att vara helt och fullt närvarande i det som är runt oss här och nu.
Det börjar med att bli mer medveten om din omvärld och allt som finns att förundras över. Att titta upp från skärmar, sluta lyssna och prata, bara vara. Stanna till och se allt fantastiskt. Ett av de absolut bästa sätten är att ta ett litet barn i handen och gå ut på en förundranspromenad tillsammans. Små barn är så närvarande i nuet och är så fascinerade av allt runt omkring, från daggmasken som kryper över trottoaren efter regnet till de mjuka lena kastanjerna till ett höstlöv som singlar ner från trädet. Magiska upplevelser i nuet, om vi är där och är uppmärksammade.
Du vet att du upplever förundran om du känner:
Förändrad tidsuppfattning – en känsla av att tiden går långsammare, det finns bara nu.
Förminskat jag – en känsla av att vi är mindre i förhållande till storheten i en upplevelse. Det gör oss mindre självcentrerade.
Samhörighet – vi vänder oss utåt och känner närhet till andra, som en del av något större, än att bara tänka på oss själva
Fysiska sensationer – gåshud, att ”tappa hakan” eller bli tårögd.
Effekterna av förundran
När vi är med om något som ger rysningar av förundran händer det även något i kroppen. Forskningen visar en rad effekter: nivåerna av stresshormonet kortisol minskar medan må-bra-hormonet dopamin ökar. Hjärtat slår långsammare och antalet proinflammatoriska cytokiner, kroppens hormonella budbärare, minskar. Förundran kan med andra ord även ha en inflammationsdämpande effekt
Det är det som är så häftigt – att något så härligt som att titta på en solnedgång också kan vara läkande.
Vänd uppmärksamheten utåt
Forskarna har även sett att aktiviteten i hjärnans vanliga nätverk går ner, dvs där vi tänker. Vår vänstra hjärnhalva, där vi ägnar oss åt ältande och självcentrerade tankar, och när aktiviteten minskar där vänder vi istället uppmärksamheten utåt. Det blir lättare att komma till höger hjärnhalva, där vi är närvarande i nuet, vi tar in andra människor, blir mer öppna och tar in ny information.
Förundran och mindfulness
Förundran är nära besläktat med mindfulness och är en känsla som kan liknas vid total nyfikenhet, öppenhet och närvaro.
Jag tänker att det händer när vi kliver från vänster hjärnhalva och vår tankevärld till höger hjärnhalva och vår upplevelsevärd. När vi är närvarande i nuet. Forskning visar att upplevelsen av förundran har hälsosamma effekter på vår psykiska och fysiska hälsa, precis som mindfulness.
Så se till att stanna upp, ta in din omvärld och njut av ögonblicket. Då får du en dos automatisk mindfulness och en paus för att landa och ladda om.
Jag tänker också att förundran kan ske utan att det tar tid från något annat i livet, som många andra må bra-aktiviteter kan göra. Utan det handlar bara om att vara tillräckligt uppmärksam på det som är i nuet. Att verkligen se, ta in och uppleva allt det som är. Ingen ansträngning, bara vara.
Vad säger forskningen om känslan av förundran?
Forskningen kring förundran har skett under knappt tjugo år. Det är alltså ett relativt nytt forskningsområde. Men den visar hittills på effekter av förundran som är liknande dem vi uppnår genom mindfulness.
Stressen i vår tillvaro påverkar och kan leda till psykisk ohälsa såsom depression och ångest. Ibland blir det svårt att få utrymme till återhämtning i vardagen i form av övningar i meditation, andning och yoga. Att söka upp och vara uppmärksam för ögonblick av förundran kan vara en del av hälsofrämjande och effekter. En forskare kallade förundran för automatisk mindfulness.
Vilka är de psykiska och fysiska effekterna av förundran?
- Vi blir friskare. Inflammationsgraden sänks eftersom stressnivån sjunker. Därmed kan följdsjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar, artros och alzheimer motverkas.
- Vi blir mindre stressade. Vi känner mindre otålighet. Nivåer av stresshormon sjunker och dopamin ökar.
- Vi ”får mer tid” och blir mer närvarande. Ett av de spännande rönen i forskningen kring effekter av förundran är att man landar i nuet och får en långvarig känsla av att ha mer tid, något man måste se som värdefullt i en tid där så många upplever tidsbrist.
- Vi blir smartare och mer kreativa. Den naturliga responsen när vi blir överväldigade av något vi inte förstår är att vi vill lära oss mer. Vi blir intresserade och lösningsorienterade – ser möjligheter och alternativ. Vi vässar hjärnan till kritiskt tänkande och gör det möjligt att ta in ny information.
- Vi blir mindre egocentrerade. Vi förlorar oss en smula i upplevelsen och känner större kontakt med andra. Förundran får oss att känna oss mindre och ödmjukare i jämförelse med storheten i upplevelsen.
- Vi blir snällare och generösare. Ett forskningsexperiment visade att personer som fått en kort upplevelse av förundran via filmklipp agerade mer generöst och hjälpsamt än jämförelsegruppen. De kände även mindre oro i ett experiment där man utsattes för spänd väntan på bedömning av andra.
- Vi blir mer miljömedvetna och gör grönare val.
- Vi känner oss nöjdare och upplever mer mening med livet. Vi uppskattar oss själva och vad vi har.
Så fantastiskt många bra effekter, inte bar för oss själva utan för samhället i stort.
Hur kan vi skapa mer upplevelser av förundran i vardagen?
Frågan är om du kan bli mer uppmärksamma i vardagen så att du lägger märke till de små miraklen som du har runt dig. Är det möjligt att träna upp förmågan att bli mer intresserade av att uppleva förundran? Det är absolut möjligt.
När du förstår hur bra det är för dig, så kan du bli mer uppmärksam och få in mer förundran i ditt liv.
Ett sätt att komma dit är att tillåta dig dessa små stunder av förundran och mindfulness i vardagen. Kom ihåg att vi inte ska vila oss i form och skapa förundran bara under semestern. Utan det mesta av livet är vardag. Det är här du behöver få in dina små aktiviteter som väcker förundran.
Några tips jag vill dela med mig av hur på hur du aktivt kan göra för att fylla på med upplevelser av förundran är:
- Ta promenader i naturen utan att skynda. Profeter, pilgrimer och antikens filosofer vandrade. Själv tar jag alltid en mindfulness promenad på lunchen, långsam promenad i naturen, att uppmärksamma det om är runt omkring här och nu. Låt blicken vandra från det stora till det lilla. Sök dig till utsikt, solnedgång eller en stjärnhimmel.
- Titta med uppmärksamhet på det du dagligen omger dig med. Om du promenerar i stadsmiljö kan du ta titta uppåt en vackert hus, se en fin port som du annars aldrig hade lagt märke till. Sök dig till en del av staden du inte sett förut. Eller ta en konstrunda, se skulpturer i omgivningen, gå in i en historisk byggnad eller botanisk trädgård.
- Titta på något som väcker dina sinnen, exempelvis filmer med naturfenomen. Det finns de som upplevt minskad stress och ökad koncentration när de låtit filmen ”Den stora älgvandringen” rulla på tv eller sett på naturfilmer och djur och natur.
- Lyssna på musik du älskar, musiken påverkar våra känslor och uppleveser.
- Läs om ett område som är nytt för dig, inom exempelvis vetenskap, poesi, religion, psykologi eller filosofi. Något som väcker en känsla av storhet, hänförelse eller som till och med förändrar hur du ser på världen och lär dig något nytt. Själv älskar jag att läsa dikter, där finns det ofta något att förundras och reflektera över. Än en gång att kliva över i höger hjärnahlva och upptäcka sin nyfikenhet och öppenhet för det nya.
- Gör ett eget skogsbad, dvs gå ut i skogen och bara var en stund. Kanske sätt dig på en stubbe eller lägg dig på ett liggunderlag, efter ett tag lägger sig alla tankarna och du kan uppleva det magiska runtomkring.
- Själv tycker jag också att det är bra att skriva och reflektera över vad du har förundrats över idag, det är ett sätt att än en gång göra dig uppmärksam på dina små steg
Sammanfattningsvis
Förundran är närbesläktat med mindfulness. Det är en fullständig närvaro i nuet och det vi upplever, som väcker en stark förundran, en storhet av att tillhöra något större än jag själv. Kanske får vi gåshud, tappar hakan och ögonen vidgas. Vi slås av en känsla av storhet, oändlighet och oöverskådlighet.
Det häftiga är att när vi är med om något som ger rysningar av förundran händer det även något positivt i kroppen. Nivåerna av stresshormonet kortisol minskar medan må-bra-hormonet dopamin ökar. Hjärtat slår långsammare och har även ha en inflammationsdämpande effekt. Det är det som är så häftigt – att något så härligt som att titta på en solnedgång också kan vara läkande.
Det positiva är även att det inte bara är bra för oss själva, utan även gör oss mer snälla, generösa, mindre egocentrerade, öppna och nyfikna.
Vi känner oss även nöjdare och upplever mer mening med livet. Vi uppskattar oss själva och vad vi har, vilket gör att det även blir en form av tacksamhetsträning.
Så allt hänger ihop, att stanna upp, att vara närvarande, att se och uppskatta det du har, här och nu. Så jag hoppas att detta avsnitt har gett dig inspiration till att var mer närvarande i nuet, i livet och uppleva mer förundran och medveten närvaro i livets små mirakler.
Är du nyfiken på att uppleva mer förundran och mindfulness i ditt liv?
Häng med på mitt Magiska Retreat 21-22 oktober i Sätra Brunn. Här få du uppleva alla mina olika mindfulnessmetoder som tar dig till här och nu. Du får meditera, vara kreativ utan prestation, dansa och röra dig i mindfulness samt vars ute i naturen och uppleva närvaron med dina sinnen.
En helg för stresshantering och närvaro med dig själv och att lyssna in till dig själv och ditt sanna jag.
Fortfarande finns några platser kvar, läs mer på min hemsida eller klicka på länken här: https://www.ingridthorngren.se/retreat
Har du ingen möjlighet att åka på spa, men vill ändå uppleva mina mindfulnessmetoder?
Var med på mitt Self care retreat, lördag den 14/10 kl 10-12
Här sitter du bekvämt hemma framför datorn och gör övningarna tillsammans med mig.
Ett fint sätt att landa hos dig själv en stund och ge dig lite viktig egen tid. Läs mer och anmäl dig på min hemsida eller klick på länken här: https://www.ingridthorngren.se/selfcareretreatonline