Om unga, motivation, självacceptans och viljans kraft
för att nå sina mål
I dagens avsnitt av Balans i livet podden, samtalar jag med min kollega Evis Bergenlöv, som också är samtalsterapeut och coach i psykosyntes precis som jag. Evis jobbar med extra fokus på ungdomar och unga vuxna med specialisering på att inspirera till motivation, både i individuella samtal och grupper.
Evis har utvecklat en egen samtalsmetod Unga Motivationståget, UMT, som är ett sätt att jobba med sig själv och sin personliga utveckling och att som ung hitta sin motivation. Unga kan gå i individuella samtal eller jobba tillsammans i grupp, t ex i skolan. Idag har Evis även utbildat flera samtalsledare som också jobbar med UMT och visionen är att sprida tåget och att nå ännu fler ungdomar.
Att hitta sin motivation
Kärnan och målet med arbetet är att skapa en större medvetenhet och förståelse för den du är, där du kan omfamna alla dina olika delar och tycka om dig själv som du är. Att känna att du duger precis som du är och har en god självacceptans. När du sedan har tydliggjort dina mål och de viktiga delmålen och vet vart du ska och samtidigt har utvecklat en kontakt med din vilja, då kommer en kraft inom dig. Genom att du känner att du är ok, då skapas en kraft. Den kraften är motivation och du kan rikta din kraft mot det du vill och behöver, t ex att nå dina mål i livet. Helt enkelt att få bidra och att leva ditt liv, på ditt sätt.
Delpersonligheter, olika roller eller delar vi har
Att jobba med delpersonligheter är en central roll i det personliga utvecklingsarbetet, inom Psykosyntesen. Vi tänker att vi alla har olika roller, delar eller starka personlighetsdrag. Från början utvecklas dessa under vår barndom och då är det överlevnadsstrategier, för att få våra behov tillfredsställda, att bli sedda, hörda, bekräftade och älskade. Beroende på hur det ser ut i vår ursprungsfamilj, utvecklar vi olika roller, t ex den Oroliga, Clownen, Presteraren osv. De starka rollerna är en del av oss och ju mer medvetna vi blir om dom, desto mer medveten blir vi om oss själva och kan förstå oss själva och vårt beteende än mer. Vi kan förstå att vi har de olika delarna, men vi är mycket mer än de olika delarna. Vi får då mer perspektiv och istället för att tänka att jag är en orolig person, så kan vi tänka att jag har en del av mig som är orolig. Vi kan vi se att vi kan hamna i den oroliga delen ibland, men vi kan också göra andra val, och även bli mer trygga och lunga.
Viljan
Det andra verktyget i UMT är viljan. Om vi inte har kontakt med vår egen vilja och vad vi vill, så får vi börja med att utforska viljan och hur har vi använt vår vilja i vårt liv. Vad hindrar mig att använda min vilja är ett bra första steg, säger Evis. Både unga och vuxna kan ha svårt att ha kontakt med sin vilja. Du behöver ha kontakt med din vilja för att göra nya medvetna val. Om jag inte kan använda min vilja, så är det svårt att göra en förändring. Därför är viljan central i det personliga utvecklingsarbetet. För att kunna leva mitt eget liv, behöver jag veta vad jag själv vill.
Att ha mål och delmål
Att ha mål och delmål är också viktigt för att ta sig framtå och få fatt på sin motivation. Om vi har ett mål, så är det viktigt att sätta upp delmål, så att vårt arbete mot målet inte blir för stort och övermäktigt. Utan vi kan fokusera på ett steg i taget och att fira våra framgångar på vägen.
Mental träning handlar mycket om fantasi
Att vi kan fantisera att vi har nått vårt mål redan innan det har hänt, är ett steg i den mentala träningen. Vi kan t ex göra en guidad meditation för att visualisera vår framtidsvision, att vi redan är framme vid vårt mål. Hur känns det då? När vi lägger till bilder i huvudet, så blir det väldigt effektivt, affirmationer är ett starkt verktyg. Vi har bilderna i vårt huvud att vi redan nått vårt mål, vi får med oss känslan och kroppen om hur det känns att lyckas.
Självkänsla och självacceptans
Vi pratar även om vikten av att utveckla och stärka vår självkänsla, att känna att vi duger som vi är och därmed känna en egen självacceptans. Det är viktigt att bygga sin självkänsla och känna sig trygg i sig själv. Då blir vi mindre beroende av andra och att andra ska bekräfta oss och vårt värde. Istället kan vi bekräfta oss själv och vara trygga i att vi duger precis som vi är. Vi behöver inte jämföra oss med andra.
Tyvärr driver många unga omkring utan mål och vet inte vad de är bra på och vad de har för uppgift i livet. Om man inte vet vad man är bra på och vad man har för talanger, är det svårare att veta vad man ska satsa på i sitt liv.
Ett av målen i livet är att försöka göra det bästa av de talanger och egenskaper vi fått. Livet blir mer meningsfullt när vi får bidra med det vi är bra på och det vi tycker är roligt och att vi tar våra egna behov på allvar. Därför är det så viktigt att ta reda på vad vi är bra på och vad vi tycker är roligt.
Sammanfattningsvis
Ju mer du lär känna dig själv, ju lättare är det att leva ditt bästa liv, inifrån den du är. Att nå dina drömmar och visioner och få bidra med dina talanger och gåvor. Att du lever ditt liv, på ditt sätt, inifrån och ut.
Så välkommen till ett samtal om unga, motivation, viljan, mål och delmål, mental träning, självkänsla och självacceptans.
Om du är nyfiken på att veta mer om Evis och Unga Motivations Tåget. Läs mer på hennes hemsida: https://evisuellbalans.se
Lyssna in till dagen podd i din mobil, där du lyssnar på poddar, i Spotify, Apple podcast eller Googel Podcast. Eller klicka på länken här:
68. Om unga, motivation, självacceptans och viljans kraft för att nå sina mål
Önskar dig en god lyssning och en skön helg.
Så tills vi hörs igen, tag hand och din bästa vän, dig själv ❤️
/Ingrid