För sjätte året i rad har Finland utsetts till världens lyckligaste nation.
Wow säger jag, fantastiskt, stor grattis till Finland, vår fina granne.
Jag som själv är halvfinne, då min mamma kommer från Finland, blir nyfiken såklart. Vad är det som gör att finländarna är så lyckliga? Vad kan vi lära oss och hur kan vi kanske få in lite mer av den finska magin i vårt dagliga liv?
Fakta är att resultatet av FN:s årliga lyckorapport, The World Happiness Report, 2023 presenterades för några veckor sedan och Finland har toppat rankingen av världens lyckligaste land för sjätte året i rad. Finland är officiellt det lyckligaste landet i världen (igen), så vad kan vi lära oss av deras välbefinnandekultur?
Varje år sammanställer forskare i USA undersökningar från Gallup Institut, som mäter en mängd olika faktorer som BNP, socialt stöd, frihet att göra val, förväntad livslängd, hälsa och generositet mm. De frågar ett representativt urval av människor i alla länder, hur nöjda de känner sig med sina liv. Där Finland toppar som det lyckligaste landet i värden.
Men vad gör egentligen Finland till en så lycklig nation, och kan vi låna någon av deras hemligheter för att öka vårt eget välbefinnande?
Här är sex aspekter som framkommer i undersökningen om vad som gör att finländarna anser sig leva ett lyckligt liv. Jag utgår från fakta som presenterats i rapporten och gör sedan mina egna reflektioner kring dessa och avrundar med några tips som du själva kan ta med i ditt vardagsliv. Vad vi kan lära av de regerande världsmästarna av lycka.
- Tillbringa tid i naturen
Finland är ett stort land med mycket orörd natur, 40 nationalparker och har det största sjödistriktet i Europa, därav smeknamnet "Tusen sjöars land." Att spendera tid utomhus är en stor del av den finländska kulturen – undersökningen visade att nästan 90 % av finländarna anser att naturen spelar en viktig roll i deras liv. Rätten att ströva fritt på landsbygden är till och med inskriven i Allemansrätten, samma lag som vi hr i Sverige.
Vilken fantastisk förmån att vi alla människor får använda nästan alla skogar och sjöar helt fritt. För promenader, vandring, simning, skidåkning och till och med camping osv. Samtidigt som alla lärt sig att behandla naturen och de gemensamma utrymmena med den respekt den förtjänar, så att andra kan njuta av dem i generationer framöver.
I den finska kulturen, ingår inte bara att vara ute i naturen och nära skog och sjö. Det ingår även ritualer av att basta och bada gärna året om. Att vinterbada är ingen ny trend i Finland, som det är i Sverige, utan det är något många alltid gjort. Både bastubad och att bada i sjön året om är positivt för vårt välbefinnande. Det finns många positiva hälsoeffekter av att basta och att vinterbada både för det fysiska och psykiska välmående.
Jag tänker…
De både fysiska och mental hälsofördelarna med att spendera tid i naturen är väldokumenterade, med studier som visar att vistas i naturen kan hjälpa till att minska känslor av ångest och stress och till och med öka din självkänsla.
Att ta sig tid att basta, bada, simma är också ritualer och rutiner som ökar vårt välmående. Vi njuter av nuet, vi gör något som är hälsosamt för hela vårt system, både kropp, psyke och själ, vi går ner i varv, är närvarande i nuet och tar hand om vårt eget välmående.
Tips: Se till att i ditt dagliga liv, få in rutiner av ökat välmående, genom att njuta av naturen, bad och bastubad
- Att lita på andra och ha en trygg välfärd
Finland är en av de mest förtroendefulla – och pålitliga – nationerna i världen. År 2022 testade en "droppad plånbok"-studie människors ärlighet genom att lämna 192 plånböcker i 16 städer över hela världen, och i den finska huvudstaden Helsingfors återlämnades 11 av de 12 tappade plånböckerna till ägaren på ett säkert sätt. Fantastiskt eller hur? Att ha en tillitsfull och en mer öppen attityd till dina medmänniskor, påverkar alltså vår lycka. Att tro gott om andra människor.
I Finland, litar man även på staten och de bestämmande myndigheterna och har ett välfungerande rättssamhälle, som står för tillit och som man har förtroende för. Ett land med liten korruption och makt
Jag tänker…
Att det gör oss mer fria och lugna att ha tillit och förtroende för andra, i stället för att gå runt och vara misstänksamma och tänka negativt om andra eller vara orolig. Då kan vi släppa kontrollen. Om vi förlorar något, ha tillit till att vi får hjälp av människorna runt omkring och av samhället i stort. Viktigt för att känna sig trygg och våga slappna av, njuta av livet och vara lycklig.
Tips: Att släppa oro och kontroll, hjälper dig att vara lugn och njuta av nuet.
Att vara lugnt och ha tillit till att om något händer, finns andra människor och samhället i stort går att lita på och som vill hjälpa dig.
- Var mer öppen om hur du verkligen mår
Hur många gånger har du automatiskt svarat på frågan "Hur mår du?" med "Åh, bra tack!" Du gör det förmodligen utan att ens tänka, eftersom du är så van vid att visa upp ett positivt ansikte för världen, det är så vi ska svara.
Men i den finska kulturen ger man ett genuint ärligt svar på "Hur mår du?" Det är inte bara acceptabelt, utan det är helt normalt. Så om du har en dålig dag, vågar du vara ärlig med det. Ibland kanske finnar anses vara brutalt ärliga och raka och inte linda in saker i krusiduller, det är mer pang på, så här är det.
Jag tänker..
Att det är bra att inte trycka ner negativa känslor utan att våga var ärlig, det vinner alla på i längden och vi mår bättre och blir lyckligare. Att våga uttrycka när vi är ledsna, stressade, oroliga eller rädda, att våga säga det till andra. Det skulle öka förstående för varandra och därmed också bli en ärligare kommunikation.
Det är ju jättesvårt att förstå varandra, om vi inte våga berätta vad vi känner, vill och behöver. Om vi går runt och säger och låtsas att ”allt är bra” och så känner vi oss egentligen irriterade. Det är inte snällt varken mot oss själva eller emot andra.
Tips: Det är omöjligt för andra att förstå oss om vi inte talar om vad vi känner, vill och behöver. Vi kanske vill att andra ska vara tankeläsare och förstå våra behov, fastän vi inte uttrycker dom, men så funkar det inte. Så en tydligare och ärligare kommunikation av våra känslor och behov, tänker jag är en viktig väg till lycka. Träna på att våga säga hur du mår, på ett ärligt sätt.
- Sisu
Det typisk finska karaktärsdraget Sisu, som brukar beskrivas som jävlaranamma, styrka, envishet och uthållighet. Ordet fick internationell spridning under finska vinterkriget och är sedan dess kanske ett av finnarnas mest kända karaktärsdrag. Att ha sisu har länge varit en del av den finska självbilden och har förknippats med hårt arbete. Många är uppvuxna med att man ska vara stark och kämpa på, utan att klaga.
Jag tänker
Att Finland har upplevt många år av tuffa tider, krig och knapra förhållanden. Vilket gör att man är van att kämpa på, att inte tro att man ska få allt serverat på ett silverfat. Som vi kanske mer gör i Sverige, där vi generellt har haft det väldigt bra i alla år, sluppit krig och haft en väl uppbyggd välfärd. Viket gjort att vi inte alltid har behövt kämpa på samma sätt som finnarna.
Men sisu är egentligen inte typiskt finskt, utan är en egenskap och en kraft som finns i alla människor över hela världen och alla har mer eller mindre tillgång till den. Sisu är bara en benämning på den förmågan och kraften.
Sisu har inte med motivation att göra utifrån intellektet att vi kan tänka att vi ska motivera oss till något. Utan det handlar snarare om en inre dold omedveten kraft, det som får oss att fortsätta, även om det egentligen inte finns någon fysisk eller psykisk kraft kvar, så gör vi det ändå. Sisu utvecklas när vi gör något som vi egentligen inte vill och som innebär ett visst obehag.
Tips:
Vi kan träna vår sisu, när vi går utanför vår bekvämlighetszon, då skapar vi ett nytt sätt att handla och tänka, om vår egen förmåga. Man kan beskriva sisu som ett gummiband som går att tänja och träna upp. Så här handlar det om hur vi tänker kring vår egen förmånga, att vi tänker att du kan och du klarar det, att du inte ger upp. Då utvecklas din sisu och din förmåga att hantera det du behöver i ditt liv, även när det är tufft och jobbigt.
- Var ödmjuk, skryt inte
En mycket citerad rad från den finske poeten Eino Leino är "Den som har lyckan bör dölja den." Med andra ord, att trycka på paus på det där lite glada Instagram-inlägget, och istället för att visa upp din lycka utåt, ägna tid åt att faktiskt njuta av det. Och om du ägnar mindre tid åt att skryta om dina egna prestationer, kommer du förmodligen att dras mindre in i jämförelsekulturens giftiga spiral. Det är en win-win, för både dig och andra.
Jag tänker
Att många av oss i Sverige mår dåligt för att vi jämför oss så mycket med andra. Såklart ska vi få dela med oss av vår glädje. Men samtidigt kan det bli jobbigt när vi ser att alla andra har det så bra och är så lyckade, att det då kan bidra till vår egen känsla av misslyckande.
Tips:
Att istället var lite mer ödmjuk och njuta av sin framgång själv, istället för att skryta och visa upp den för andra. Att även som i punkten ovan, våga vara ärlig med när det inte går bra eller när vi inte mår bra. Det blir en lugnare och mer ärlig bild av oss själva och vårt liv.
- Sikta på belåtenhet
Ett annat finskt talesätt är "Onni ei tule etsien, vaan eläen", som översätts som "Lyckan hittas inte genom att leta efter den, utan genom att leva den."
Lycka behöver inte alltid vara en skyhög känsla av lycka; istället finns det ett värde i att njuta av det lilla i nuet, viket är ett utmärkande drag i Finland. Det här verkligen är en av nycklarna, för att känna lycka. I Sverige har vi ofta en hög strävan, vi vill framåt, ha mer och bättre hela tiden. Till den grad, att vi glömmer bort att njuta av nuet och det vi redan har.
Finnarna är mer nöjda, mer tacksamma för det som är och det de har.
Finland har också en tuff historia, man har varit med om krig i närtid och vet att uppskatta det lilla i livet. I Sverige är vi så inställda på att allt är möjlighet och mer ett individuellt ”alla kan lyckas” tänkande, lite likt det i USA. Så istället för att vara lycklig med det jag har - här och nu, så ska jag hela tiden sträva efter något mer för att vara lycklig. SEN när jag har mer pengar, fått ett nytt jobb, är klar med min utbildning, har mött min drömpartner, flyttat till det perfekta boende, gått ner i vikt osv – DÅ ska jag vara lycklig.
Jag tänker
Men lycka kan aldrig ligga i framtiden – vi kan aldrig BLI lyckliga. Framtiden vet vi inget om, vi kan inte kontrollera den, därför vet vi inte heller om vi kommer att bli lyckliga SEN.
Vi kan bara VARA lyckliga, här och nu. Därför är det så viktigt att lära av den finska kulturen, att vara nöjd och tacksam med det jag har idag. Det är då vi kan känna en porlande stilla lyckan inom oss, tacksamheten för det jag har och den jag är – precis bara som det är här och nu.
Tips: Att träna på vara lugn, njöd och trygg med det jag har och njuta av det som är, här och nu är lyckan. Det behöver inte förta att jag fortfarande kan planera för att öka mitt välmående och sträva efter mina drömmar och visioner. I det finns det en stark längtan och passion.
Men vi får inte glömma bort här och nu – det är bara HÄR och NU vi kan vara lyckliga.
Så om jag sammanfattar mina tankar om studien
Så tänker jag att Sverige och Finland på många sätt påminner om varandra som land.
- Vi är inte så många invånare, vi har båda ett stort land med en fantastisk natur, som vi all fritt får tillgång till att använda, enligt allemansrätten
- Vi har båda trygga samhällen och god levnadsstandard.
Så det som särskiljer oss åt, är mer hur vi ser på oss själva och tänker om oss själva och vårt liv och de val vi gör, hur vi väljer att leva.
Det här kan vi så lära oss av finnarna, för att också bli mer lyckliga:
- Fokuserar mer på här och nu, att njuta och vara belåten med det som är och det du har
- Njut och utnyttja naturen, sjöar, bad och bastu, på ett medvetet sätt i din vardag. Det ökar njutningen här och nu. Att få in det i dina dagliga ruiner, att ta en skogspromenad, ta ett dopp i sjön året om eller bada bastu, det gör dig avkopplad och då kan du njuta mer av nuet.
- Att våga släppa taget om oro, att andra vill oss något dåligt. Att istället träna på att ha tillit till att andra vill oss väl. Såklart ska vi inte vara helt naiva och bli lurade. Men att släppa tankar som gör oss oroliga och stressade i onödan, är bra att träna på för att mer njuta av nuet och öka tilliten.
- Att våga vara ärlig och öppet berätta hur du mår, även när du kanske inte mår toppen, är ett sätt att öppna upp och bjuda in till en ärlig kommunikation och det är lättare för andra att förstå oss. Något som vi dagligen kan träna på.
- Att hitta din egen sisu inom dig, att när det är jobbigt, se att du har förmågan att var uthållig och ihärdig och inte ge upp och bli bekväma och lat, utan fokusera på ett steg och en dag i taget, så kommer det bli bättre och bättre.
- Att vara ödmjuk, fokusera på det du har, här och nu. Att inte skryta och inte jämföra dig med andra. Då är det så mycket lättare att vara lycklig fullt ut med det som är och det du har – här och nu!
Så jag hoppas att det här gav dig lite tips, tankar och idéer om hur du kan träna på att vara mer lycklig och njuta mer av ditt liv och det du faktiskt har. Livet är ju nu och inte sen och lycka kan bara upplevas i nuet.
Hur tänker du om det jag skrivit idag, tar du med dig några tips och tankar?
Vad tänker du om att vara lycklig och leva ett lyckligt liv, vad är det för dig?