Dopamin ger dig driv, motivation och njutning, så här får du mer

Oct 11, 2024

Dopamin, ger dig driv, motivation och njutning, så här får du mer.

I lördags hade jag ett fantastiskt Mindfulness Retreat med ett gäng härliga kvinnor. Vi dansade frigörande dans, mötte varandra i närvaro, gjorde meditationer, kreativa övningar och avslappning.

När vi gör de här olika minfulness aktiviteterna, så utsöndras kroppens egna må bra hormoner; oxytocin, serotonin och dopamin. Det är därför det är så välgörande för vårt välmående.

Jag har pratat om Oxytocin i podd 79. Oxytocin, hormonet som utvecklar närvaro och samhörighet.

Förra veckan pratade jag om Serotonin, podd nr 95. Serotonin, ger dig mer harmoni, lycka och lugn.

Idag tänkte jag prata om vårt tredje lyckohormon, nämligen Dopamin.
Det finns både positiva och negativa aspekter av just dopamin som jag vill beröra och såklart dela med mig av mina egna bästa tips om hur du kan öka din positiva dopaminnivå och även minska den negativa.

Vad är dopamin?
Dopamin är en signalsubstans, som hjärnan använder och dopamin är involverat i många olika processer i kroppen, men mest känd är dess roll i hjärnans belöningssystem.

När du gör något som hjärnan tolkar som positivt, som att äta god mat, träffa vänner eller uppnå ett mål, frisätts dopamin som en slags belöning. Det här är hjärnans sätt att säga "bra jobbat, gör det igen!

Det negativa sättet att få dopamin kan vara att få snabba dopaminkickar.

Dopamin och belöningssystemet
Vårt belöningssystem är grundläggande för överlevnad. Det är designat för att uppmuntra beteenden som gynnar oss, som att äta, reproducera och umgås. När dopamin släpps lös i belöningssystemet känner vi en behaglig känsla av tillfredsställelse, vilket motiverar oss att upprepa det beteendet.

Men dopamin är inte bara en belöning; det är också den drivande kraften bakom motivation. När du har något att se fram emot, som att avsluta ett projekt, eller när du sätter upp mål för dig själv, stiger dina dopaminnivåer och hjälper dig hålla fokus och känna en känsla av mening.

Det här är vad som gör att vi är så starkt motiverade att jaga efter njutning eller framgång.

Hur påverkar dopamin vårt beteende?
Eftersom dopamin är så nära kopplat till vår känsla av belöning och motivation, kan obalanser i dopaminnivåerna ha en stor inverkan på vårt beteende och vårt psykiska välmående. För låga dopaminnivåer kan leda till depression, trötthet, apati och bristande motivation. Vi känner oss helt enkelt "ur fas" och har svårt att hitta glädje i vardagliga aktiviteter.

Å andra sidan kan för mycket dopamin, leda till impulsivt och riskfyllt beteende. Detta kan förklara varför människor med högre dopaminnivåer i vissa fall kan utveckla beroenden – vare sig det gäller droger, spel eller andra beroendeframkallande aktiviteter.
De jagar kickar av belöning om och om igen. För att ständigt fylla på med mer och mer dopamin.

Dopamin och prestation
En intressant aspekt av dopamin är dess roll i prestation och produktivitet. Forskning visar att personer med högre dopaminnivåer ofta har starkare drivkrafter att nå sina mål och hanterar utmaningar med större entusiasm. Därför ser vi ofta att entreprenörer, konstnärer och idrottare har en stark inre dopamindrivkraft, vilket hjälper dem att klara av svåra utmaningar och hitta motivation i både med- och motgångar.

Men det finns en baksida även här.
Att ständigt jaga efter dopamin kan leda till överdriven perfektionism och utbrändhet. Vi kan bli så beroende av kickarna från att "göra mer" och vara duktiga, att få beröm och uppskattning från andra, att vi glömmer bort att njuta av själva processen.

Hur kan vi påverka dopamin och vårt välmående på ett positivt sätt?
Det finns många sätt vi kan påverka våra dopaminnivåer för att förbättra vårt välmående. Genom små förändringar i din livsstil kan du enkelt boosta dopamin och därmed känna dig gladare, mer motiverade och även mer balanserad.

I dagens podd berättar jag om 7 olika sätt som du enkelt kan öka din positiva utsöndring av dopamin i kroppen vilket ökar din tillfredsställelse, att du känner mer driv, motivation och njutning i livet. Jag delar med mig av vad jag själv gör varje dag i min vardag.

Jag berättar också om 5 saker att ha koll på, för att undvika att förhindra en "överstimulans" av dopamin, vilket kan ge snabba kickar, men minskar ditt välmående och din balans över tid.

Lyssna till dagens podd här:

96. Dopamin ger dig driv, motivation och njutning, så här får du mer!

Du kan lyssna på podden här på min hemsida, på Spotify, Appel Podcaster och YouTube.

Kom ihåg att prenumerera på podden genom att Följa den i din mobil, så missar du inget avsnitt.

Tack för att du är här. Tag hand om dig och din bästa vän - dig själv ❤️!

Vill du veta mer om vad som är på gång? Läs mer nedan ⬇️.

Önskar du nu en trevlig helg, njut av hösten 🍁🍂
/ingrid

I slutet av oktober är det dags för min gratis föreläsning online 🙋‍♀️🎉!

Kom och fatta 5 viktiga beslut för dig och din framtid!

Tänk om vi tog all din stress, prestation & oro och förvandlade den till mer balans & livsglädje? Det är möjligt för dig också!

Jag kommer att berätta VAD du behöver göra för att skapa mer balans och självmedkänsla i ditt liv och varför det är viktigt för ditt välmående.

Det här får du på min kostnadsfria föreläsning online:

1. Möta dig själv och bli mer SANN
Har du känt dig vilsen i livet någon gång, som om du tappat bort dig själv, vad du vill och vad som är viktigt? Här berättar jag vad du kan göra för att lyssna in till dig själv och din sanning, så att du kan leva DITT bästa liv inifrån och ut.

2. Se vad du behöver för att skapa ett liv i BALANS
Lär dig skillnaden mellan höger och vänster hjärnhalva och hur du kan gå från negativa tankar, stress och oro, till att landa i närvaron i nuet, med mer självmedkänsla och balans.

3. Bli mer HEL och leva livet fullt ut
Genom min Helhetsmodell blir du en medveten ledare i ditt liv som vet hur du gör för att hantera dina negativa tankar och känslor, tar hand om din fysiska kropp och lyssnar in till din själ.

Är du trött på att leva någon annans liv?
Då är den här föreläsningen ditt nästa steg, tillfället som du har väntat på,
för att skapa en förändring i ditt liv.

Är du redo att leva ditt bästa liv, inifrån och ut?

Möjligheterna är oändliga för dig, att skapa ett liv med en god självmedkänsla och balans i livet - om du vet hur du gör.

Här får du lära dig exakt VAD du behöver göra och varför det är viktigt.

Vi startar på torsdag 24/10 och det finns hela 5 datum att välja på.

Anmäl dig här - så ses vi snart!

Varmt välkommen, jag ser SÅ mycket fram emot att mötas!
/Ingrid ❤️

Är du redan nu nyfiken på min Signaturkurs online, 2.0?

Möt dig själv och lev ditt liv, 10 steg till mer självmedkänsla och balans

Som startar i november. Vänta inte längre.

Ställ dig på Väntelistan redan NU! Så får du en riktigt fin bonus när kursen öppnar för anmälan.

Du hittar Väntelistan HÄR

Jag ser verkligen fram emot att ses i höst!

Varmt välkommen ❤️
/Ingrid

 

 

Du kanske också gillar...

Stanna upp, fokusera på det du ser i naturen och du fylls med glädj...

Oct 18, 2024

Dopamin ger dig driv, motivation och njutning, så här får du mer

Oct 11, 2024

Serotonin ger dig mer harmoni, lycka, nöjdhet och lugn. Så här gör du.

Oct 04, 2024