Serotonin ger dig mer harmoni, lycka, nöjdhet och lugn. Så här gör du.

Oct 04, 2024

Hej Ingrid!

I helgen som gick var jag bortrest och ledde en Uppföljningshelg med deltagare från första omgången av min långa Diplomutbildning i självledarskap, Möt dig själv och led dig själv. Det är en verkligen en stor förmån att få vara med en grupp kvinnor som känner sig trygga med varandra och som vågar vara sårbara och dela livets med och motgångar. Det skapas ett djup och en äkthet, med en stor värme och närvaro, att bara se, höra och bekräfta varandra i det som är.
Vi har gjort en mängd övningar som utvecklar kroppens egna må-bra hormoner. Där och då fick jag inspirationen att skriva mer om serotonin idag.

Om du någon gång har hört uttrycket "må-bra-hormon", så är det ofta serotonin vi syftar på. Men vad är egentligen serotonin, och vilken roll spelar det i vårt välbefinnande?

Vad är serotonin?
Serotonin är en signalsubstans, som produceras i vår hjärna, men också i mag-tarmkanalen. Det spelar en nyckelroll i regleringen av vårt humör, men det är faktiskt involverat i mycket mer än bara våra känslor. Serotonin hjälper till att kontrollera saker som aptit, sömn, minne, och även hur vi bearbetar smärta. Kort sagt, det är ett av kroppens viktigaste verktyg för att upprätthålla en bra balans.

Serotonin och humör
Det är svårt att prata om serotonin utan att nämna dess koppling till humöret. Serotonin har en direkt inverkan på vårt emotionella tillstånd, och det är kanske mest känt för att vara en av de viktigaste signalsubstanserna när det kommer till att förebygga depression och ångest. När våra serotoninnivåer är i balans känner vi oss glada, lugna och tillfreds. Men om nivåerna sjunker kan vi börja känna oss nedstämda, oroliga eller till och med deprimerade. Det är därför många antidepressiva läkemedel, som så kallade SSRI-preparat, fungerar genom att öka serotoninnivåerna i hjärnan. 

Serotonin och sömn
Men serotonin gör mycket mer än att påverka våra känslor. En av dess andra viktiga roller är att hjälpa oss reglera vår sömncykel. Serotonin är en förutsättning för att vår kropp ska kunna producera melatonin, hormonet som styr vår dygnsrytm och hjälper oss att somna på kvällen.
Om serotoninnivåerna är låga, kan det alltså också påverka vår sömnkvalitet och göra det svårare att känna sig utvilad. Så om du har haft svårt att somna eller känner dig trött trots att du har sovit, kan det faktiskt bero på att dina serotoninnivåer inte är optimala.

Serotoninens roll i magen
Det kanske låter överraskande, men faktiskt produceras runt 90% av kroppens serotonin i mag-tarmkanalen, inte i hjärnan. Serotonin är avgörande för att reglera matsmältningen och påverkar hur vår kropp reagerar på mat och näringsämnen. Det hjälper också till att reglera aptiten och kan styra vårt sug efter vissa typer av mat. Har du någonsin märkt att du blir mer sugen på kolhydrater när du känner dig nedstämd? Det beror på att kolhydrater stimulerar serotoninproduktionen, vilket kan vara kroppens sätt att försöka höja humöret. Så även om vi ofta pratar om serotonin som hjärnans signalsubstans, är dess roll i magen minst lika viktig.

Serotonin och socialt beteende
Serotonin påverkar också vårt sociala beteende och hur vi interagerar med andra människor. Höga serotoninnivåer är kopplade till känslor av trygghet, välbefinnande och ett större behov av socialt umgänge. När vi mår bra och har tillräckligt med serotonin i systemet, känner vi oss mer öppna och benägna att umgås med andra. Låga serotoninnivåer, däremot, kan leda till att vi drar oss tillbaka och känner oss mer isolerade.

Det är också kopplat till hur vi hanterar konflikter och frustrationer. Forskning har visat att personer med lägre serotoninnivåer har en tendens att bli mer irriterade eller aggressiva i stressiga situationer. Så att hålla serotoninet i balans hjälper oss inte bara att känna oss bättre, utan gör oss också bättre på att hantera utmaningar i vår vardag.

I dagens avsnitt av Balans i livet podden berätta jag mer om Serotonin och hur det kan hjälpa dig att få ett mer lyckligt och harmoniskt liv.

Jag ger också mina 6 bästa tips på hur du enkelt kan öka din serotoninnivå i din vardag.

Så lyssna in och ta reda på hur du kan hjälpa dig själv att få mer serotonin och därmed känna mer harmoni, lycka och glädje i livet, så att du kan njuta mer av ditt liv.

Varmt välkommen till dagens avsnitt, här:

95. Serotonin ger dig mer harmoni, lycka, nöjdhet och lugn. Så här gör du.

Lyssna på Balans i livet podden, när det passar dig!

Du kan lyssna på Balans i livet podden på:
- Spotify HÄR
- Apple Podcast HÄR
- YouTube ingridthorngren 
- Min hemsida HÄR

Glöm inte att Prenumerera och Följa podden, så missar du inget avsnitt.

Nu vill jag berätta om en 🔥🔥 NYHET!
Jag har sedan 2021 haft min Signaturkurs online Möt dig själv och lev ditt liv, inifrån och ut.

Nu är det äntligen dags för en Makeover och en uppdatering till version 2.0.
👇 läs mer nedan! 

NYHET 🔥🔥 UPPDATERAD SIGNATURKURS ONLINE, 2.0!

Möt dig själv och lev ditt liv - inifrån och ut,
10 steg till mer självmedkänsla och balans

Efter att ha genomfört min onlinekurs varje termin sedan hösten 2021, kände jag att det nu var dags för en uppdatering, till 2.0, helt enkelt en ny version!
Jag har moderniserat och fräschat upp hela utbildningen, gjort den enklare och mer motiverande att komma igång och genomföra, för bästa möjliga resultat.

För att fria detta 🎉!
Har jag också bestämt mig för att genomföra en ny omgång av min Inspirationsföreläsning online.

Här kommer jag också berätta om min uppdaterade Onlinekurs och du som är med får dessutom ett fin fint specialerbjudande på kursen, missa inte det 🙋‍♀️!.

GRATIS INSPIRATIONSFÖRELÄSNING ONLINE!

Under v 43 och 44 kommer jag att hålla hela FEM inspirationsförläsningar, live online, för dig som vill lära dig mer och komma igång med din personliga utveckling i höst.

Så det ska finnas en så stor chans som möjligt för dig att hitta en tid då du kan vara med live!

Du kan redan nu anmäla dig och läsa mer här 🚀

Inspirationsföreläsningen "Möt dig själv och lev ditt liv, inifrån och ut.
Ett liv med mer självmedkänsla och balans”
är kostnadsfri att vara med på.

Tänk om vi skulle ta all din stress & oro och förvandlade den till trygghet i dig själv och mer livsglädje?

Då är den här kostnadsfria föreläsningen ditt nästa steg, tillfället som du har väntat på, för att skapa en förändring i ditt liv.

Är du redo att leva ditt bästa liv? Möjligheterna är oändliga för dig att skapa ett liv med mer självmedkänsla och balans. Om du vet hur man gör.
Här får du lära dig vad du behöver göra och varför det är viktigt.

Under föreläsningen får du:
1. Veta vad du kan göra för att lyssna in till dig själv och din sanning, så att du kan leva DITT bästa liv, inifrån och ut.
2. Lära dig vad du kan göra för att gå från negativa tankar, stress och oro, till att landa i närvaron i nuet, med mer självmedkänsla och balans.
3. Via min Helhetsmodell bli en medveten ledare i ditt liv som vet vad du gör för att hantera dina negativa tankar och känslor, tar hand om din fysiska kropp och lyssnar in till din själ.

Här delar jag med mig av mina metoder, strategier, min modell och mina verktyg som har haft stor betydelse för mig i mitt liv, när jag har jobbat med min personliga utveckling i över 20 år och därefter med 100-tals kvinnor under de senaste 10 åren. Nu vill dela med mig av allt jag kan till dig.

Vi startar torsdag 24 oktober och det finns fem olika datum att välja på.
Anmäl dig här direkt 🚀

Jag ser verkligen fram emot att ses snart, det kommer bli SÅ roligt 🎉!
Varmt välkommen,
/Ingrid 

Du kanske också gillar...

Stanna upp, fokusera på det du ser i naturen och du fylls med glädj...

Oct 18, 2024

Dopamin ger dig driv, motivation och njutning, så här får du mer

Oct 11, 2024

Serotonin ger dig mer harmoni, lycka, nöjdhet och lugn. Så här gör du.

Oct 04, 2024