Skrivande ökar ditt välmående och din personliga utveckling

Jun 07, 2024

Är du en person som brukar skriva? Kanske skriver du dagbok, dikter eller i en tacksamhetsdagbok?

Jag har alltid skrivit mycket, ända sedan jag var tonåring och skrev dagbok. Det var ett bra sätt för mig att få ut mina tankar och känslor och förstå mig själv och vad som hände på ett bättre sätt. Förutom att det kändes bra att skriva av sig, som om trycket inombords av alla jobbiga tankar och känslor lättade, när jag fick ur mig dom.

Eller är du en sån som aldrig tar dig tid att skriva och reflektera?
Då är det kanske dags att börja?!

Idag vill jag berätta om varför skrivande och reflekterande är ett så bra verktyg, både för att öka ditt välmående och för din personliga utveckling.

Genom att skriva aktiverar du din prefrontala cortex, den moderna delen av hjärnan som hjälper dig att bearbeta känslor, reflektera över ditt liv, förbättra din kognitiva förmåga att förstå dig själv, skapa struktur, stärka självkontrollen och uttrycka kreativitet. Den delen av hjärnan som kan hjälpa dig att fatta kloka långsiktiga beslut, som gynnar dig i längden.

Så här berättar Eva om sina insikter
Jag vill gärna dela med mig av några insikter som min kund Eva hade när hon var var med i min Onlinekurs Möt dig själv och lev ditt liv, nu i vår.
Hon skrev så här, efter att hon börjat skriva och reflektera mer i kursen:

”Jag skrev ner olika tankar och ser ett mönster som är superintressant!
I ”Görandet” handlar nästan alla måsten om mitt arbete. Mycket är roligt också, men när det blir för mycket med samtal, möten, ansvar, möten igen. Känns inte ok! Jag måste öva mig ÄNNU mer på att släppa kontrollen och låta andra ta över. På ledigheten blev jag dunderförkyld när jag fick vila och återhämta mig. Typiskt men vet att det har varit för högt tempo med jobbet. Och vem skapar det? Jo jag själv!
I reflektionsdagboken på raden "Mina 3 viktigaste aktiviteter idag" har jag upptäckt att det mesta handlar om...JOBBET! Jag har ingen balans mellan dessa 2 delar; jobb och fritid, har jag kommit på.
Lite bättre nu när jag har skapat kvällsrutiner med meditation m.m genom kursen. Så spännande när jag upptäckt detta och nu vill jag ha förändring. Tack för en fin kurs Ingrid så spännande att bli mer medveten och förstå mig själv bättre, genom skrivande och reflekterande.”

Känner du igen dig? Viktiga insikter eller hur?
Att stilla sig, sätta sig ner och skriva och reflektera, ger dig nya insikter om dig själv. Annars är det lätt att vi bara springer på där i ekorrhjulet och så rullar det på som det alltid gjort.

Sammanfattningsvis är skrivande ett kraftfullt verktyg
För att förbättra din mentala och emotionella hälsa, vilket i sin tur bidrar till ditt övergripande fysiskt välbefinnande. Det är alltså bra för alla dina olika delar; tankarna, känslorna, kroppen och själen får vara med.

Jag vill som alltid uppmuntrar dig att skriva och reflektera.
Det finns inget bättre sätt att jobba med sig själv och sin personliga utveckling. Tro mig, jag har jobbat med min egen och andras utveckling i så många år och jag har fortfarande inte hittat ett bättre sätt.

Lyssna in till dagens avsnitt av Balans i livet Podden och lär dig mer om varför skrivande är så hälsosamt för ditt välmående och viktigt för din personliga utveckling. Du får också mina bästa tips om hur du kommer igång med ditt skrivande och reflekterande.

Lyssna på podden på Spotify, i din mobil eller klicka här:

82. Skrivande ökar ditt välmående och din personliga utveckling

Längtar du egen tid och skriva och reflektera?
Det finns fortande ett par platser kvar på min Kreativa Sommarkurs helgen efter midsommar. Här får du måla, skriva och reflektera som ett sätt att lyssna inåt och lära mer om dig själv.

Läs mer nedan ⬇️ – bara 2 platser kvar – är en av dem din?
Varmt välkommen i så fall!

Nu önskar jag din en underbar helg, med lite tid för skrivande och reflektion.

Tag hand om dig och din bästa vän, dig själv ❤️ hej så länge!
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Musik, dans och rörelse - balsam för kropp & själ!

Sep 06, 2024

Så här vågar du följa din längtan och göra modiga val och beslut fö...

Aug 30, 2024

Så här ökar du ditt självvärde och blir din egen bästa vän ❤️

Aug 23, 2024