Vad en daglig promenad gör för ditt välmående

Jun 14, 2024

Att promenera - är bland det bästa som finns tycker jag!

Promenader är en av de saker som har hjälpt mig mest under svåra tider. 

Att ha en daglig rutin för att promenera, har gett mig mer lugn och personlig utveckling, än jag någonsin hade kunnat tro.

Därför vill jag idag inspirera dig att skapa en egen rutin för promenader som passar dig i din vardag.

För mig började det när jag var med om en stressrelaterad utmattningsdepression, för många år sedan. Det som höll mig uppe och som fick mig upp ur sängen, var att ta en daglig promenad. Här kunde jag vara uppmärksam på nuet, se den fantastiska naturen och må lite bättre för varje dag.

Jag tycker att promenader är en sån fantastisk enkel och hjälpsam metod för oss alla att må bättre, både fysiskt och psykiskt.

Det finns så många fördelar med att promenera i vardagen och det är något som inte kräver något av oss, bara lite tid att ge oss ut, nästan ingen utrustning, mer en ett par bra skor och så kläder efter väder.

Du som följer mig, vet sedan länge att jag alltid tar en lunchpromenad, fem dagar i veckan, varje vardag, med väldigt få undantag. Jag har det i min lunchrutin och det gör att jag enkelt får det gjort.

Så bra med rutiner, då är det så mycket enklare att få det gjort. Det finns många fördelar med att gå just en lunchpromenad för mig.

Jag jobbar ofta hemma eller inne i stan med samtal och sitter inomhus och jobbar hela dagarna. Fördelarna med en lunchpromenad som jag ser det är följande
1) För det första kommer jag ut från mitt arbetsrum där jag sitter, och får röra på kroppen, en brejk helt enkelt.  
2) När jag rör på kroppen kommer också nya tankar, det gör att jag kan gå ut på promenad med ett problem och jag kommer hem med en lösning. Jag tänker att även kroppens rörelse, sätter igång nya tankar, så det hjäper mig i mitt arbete.
3) Att gå ut mitt på dagen, på lunchen, gör också att jag får dagsljus, det är oftast ljusast mitt på dagen. När vi får dagsljus fyller vi på med vitamin D, vilket gör att vi blir piggare och mindre deppiga och trötta. Riktigt bra vintertid, när det är mörkt.
4) När jag tar min lunchpromenad, brukar jag inte gå så fort, utan jag gör mer en mindfull walking, vilket gör att jag gör en ganska så långsam promenad där jag är uppmärksam på naturen runt omkring och njuter av nuet. Tankarna får vandra fritt, utan något speciellt fokus, samtidigt som jag via mina sinnen är uppmärksam på naturen runt mig. Jag upptäcker det som blommar, hur det susar i löven, hur vädret förändras, fåglarna sjunger, blommorna doftar osv. Jag njuter av att plocka blommor och att se naturen och årstiderna förändras. Så många fördelar med att ta en promenad, i medveten närvaro i nuet.  
5) Samtidigt så får jag motion, promenader är så skonsamt mot kroppen. Bättre än t ex löpning, som kan vara påfrestande på knän, ben, fötter osv, så funkar en promenad bra för de flesta av oss.

Ja, så ser min lunchpromenad ut och som sagt 5 klara fördelar!

I dagens Podd delar jag med mig av alla fördelarna som jag upplever med att promenera. Jag berättar om mina olika typer av promenader och ger dig några tips för att få ut det mesta av dina promenader.

Att promenera ger så många positiva fördelar för oss själva på alla plan, för kroppen, hjärnan, känslorna och själen – alla delarna får vara med när vi promenerar.

Så lyssna in och få massor av inspiration om hur en daglig promenad kan öka ditt välmående och få reda på hur välgörande det faktiskt är, både fysisk och psykiskt.

Lyssna i din mobil, på Spotify eller Appel Podcast eller klicka på länken här:

83. Vad en daglig promenad kan göra för ditt välmående

Varma hälsningar och varmt välkommen,
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Stanna upp, fokusera på det du ser i naturen och du fylls med glädj...

Oct 18, 2024

Dopamin ger dig driv, motivation och njutning, så här får du mer

Oct 11, 2024

Serotonin ger dig mer harmoni, lycka, nöjdhet och lugn. Så här gör du.

Oct 04, 2024