Hur tar du hand om din kropp, för att må så bra som möjligt?
De senaste veckorna har jag skrivit om vår viktiga själ och hur vi kan lära oss att lyssna till vår egen sanning och själens signaler. Jag har skrivit om hur vi kan ta kommandot över och välja våra tankar och därmed välja tankar som stöttar oss och hjälper oss att må bra, istället för att plåga oss med negativa tankar som får oss att må dåligt. Förra veckan skrev jag också om våra känslor och hur vi själva kan välja att lyssna på dom och uttrycka dom, då de är viktiga vägvisare till oss.
Men så har vi ju vår fantastiska kropp.
Det är i kroppen som tankarna, känslorna och själen finns. Utan kroppen, inget liv. Så hur väljer du att ta hand om din fysiska kropp, för att må så bra som möjligt?
En del tycker att det är enklare på sommaren, när vi är lediga har vi mer egen tid att träna och varva ner och vara utomhus. Men ibland kan det vara tvärtom, att det blir för många lata dagar, goda middagar och vi unnar oss lite mer vin och onyttigheter än i vardagen.
Så nu när augusti är här, semestern kanske snart är slut är det dags för mer vardagsrutiner igen. Då är det bra att göra en plan och en struktur för hur du vill ta hand om din kropp.
Struktur och rutiner kanske låter tråkigt, men jag tänker att det hjälper oss att få det gjort. Allt annat kan ju sedan vara helt flexibelt och oplanerat.
Hur du äter, tränar, vilar och sover dig friskare!
Här kommer några tips och inspiration till hur du kan ta hand om din fysiska kropp på ett mer medvetet sätt. Kanske är det något speciellt som du behöver?
Vi har fyra områden som är viktiga för att vi ska må bra fysiskt:
1. Äta
Så klart är det viktigt vad och hur vi äter. Att även här ha bra rutiner, frukost, lunch, middag och två mellanmål funkar bäst för de flesta av oss. Att införa periodisk fasta, där vi äter allt inom en period av 12 timmar, hjälper också kroppen att rensa systemet vilket är en stor hjälp. Dvs om du t ex äter frukost kl 07.00, så äter du din sista måltid på dagen kl 19.00.
Att tänka på att minska på sockerintag, en del vill kanske sluta helt. Inte bara rent socker som finns i godis, läsk, bullar, kakor, glass osv, utan även socker som finns mycket i produkter vi köper, allt från flingor, fil och bröd till färdiglagad mat. Att äta så mycket grönsaker som möjligt och mindre färdiglagad och färdigprocessad mat, där vi inte heller vet exakt vad innehållet är. Samt det viktiga i att dricka mycket vatten, mellan 1-2 liter per dag, rent vanligt dricksvatten, så viktigt för vår kropp och vårt välmående, så att vi hjälper kroppen att rensa systemet och fylla på ny vätska.
2. Rörelse
Ja, vi vet alla hur viktigt det är med rörelse för kroppen och även för hjärnan och det behöver inte vara så överdrivet mycket. Jag tycker det enklaste är att få in mer promenader i vardagen, att ta en morgonpromenad, en lunchpromenad eller en kvällspromenad. Det är bara att ta på ett par bra skor och kliva utanför dörren. Så kan vi få det gjort är mycket vunnet och bara en liten kort promenad är bättre än ingenting. När jag själv försöker övertala mig om att jag inte har tid eller lust för en promenad, så brukar jag lura mig själv och säga att jag bara ska gå runt kvarteret och sen när jag väl kommer ut, så blir det oftast längre, för det är så skönt och jag kommer på att jag visst har tid.
Att träna styrketräning, är också viktig, för att bygga muskler och styrka, speciellt när vi blir äldre, redan efter 30-årsåldern, börjar muskelmassan minska. Att träna någon form av styrketräning ett par gånger i veckan. Du kan enkelt göra det själv hemma, t ex knäböjning, tåhävning, armhävning, triceptsdip eller utfall. Du får hitta det som passar dig. Kanske tittar du på Sofia på TV, hon brukar ju kombinera styrketräning med kondition.
Även konditionsträning är viktigt för hjärtat, lungorna och hela kroppens välmående. Idag har man sett att två korta pass på 10 minuter per vecka är det som behövs. Så att hitta det som passar dig i vardagen, ta en powerwalk, jogga, cykla, dansa, paddla osv.
Det är också ett jättebra tips att göra några små rörelsesnacks, under dagen, när du får en paus. Kanske medan kaffet eller gröten kokar på morgonen, när du väntar på bussen eller i kassakön, tittar på ett tv-program eller lyssnar på radio. Att passa på att stretcha ut musklerna, göra lite tåhävningar eller andas djupt, allting spelar en roll och ju mer små rörelser vi får in i vardagen desto bättre. Så istället för att stå eller sitta helt still och passiv, passa på att röra dig.
Själv har jag en morgonrutin i vardagen, som innebär att jag streckar sätesmusklerna och ryggmusklerna samt tränar magmusklerna. Kroppen blir stelare under natten när vi sover, så att direkt på morgonen sträcka ut kroppen och landa hemma hos oss själva är en härlig start på dagen och minskar risken för att få ont i ryggen.
3. Vila och återhämtning
Här är det viktigt att tänka på att vi behöver tid för återhämtning varje dag. Det är definitivt viktigare än 5 veckors semester. Att varje dag hitta små pauser, som gör att vi får återhämtning i vardagen.
Att ta dig egen tid varje dag, att meditera, ta en power nap, lyssna på musik, läsa en tidning, ta en kopp kaffe, vara ute i naturen eller trädgården osv. Så länge som du inte behöver ”göra” något, utan kan vara ”vara”, är det återhämtning. Det bästa är om du kan hitta några korta tillfällen, varje dag, som du får tid för återhämtning. Det är viktigt för vår balans och vårt välmående. Vi kan inte hela vår vakna tid vara i görandet. Då blir vi utmattade till slut. Ibland kanske vi till och med behöver sätta en klocka som plingar till och då vet vi att det är dags att ta en paus! Alla knep är tillåtna för att få det gjort.
4. Sömn
Sen har vi den viktiga sömnen, att sova gott, för att kroppen ska få tid för återhämtning och vila. Under sömnen får kroppen tid att städa, en process som kallas autofagi och är livsviktig, då kroppen svabbar bort en stor del av slagget som samlas i våra celler under dagen. Även hjärncellerna behöver vila och återhämta sig, sömnen hjälper oss att lagra minnen och främja tillväxten av nya celler. Därför är det så viktigt att hitta bra rutiner för att sova bra, de flesta behöver 8 timmars sömn, för att kroppen ska hinna städa och återhämta sig.
Några tips kan vara att ha ett mörkt och tyst sovrum, som hjälper oss att komma till ro. Att vara utomhus och så mycket som möjligt i dagsljuset på dagen, hjälper kroppen att hitta den naturliga dygnsrytmen, som, gör att vi blir trötta på kvällen när det blir mörkt.
Även att hitta en bra kvällsrutin, som hjälper kroppen att varva ner och bli trött inför sovdags. Att t ex göra lunga aktiviteter ett par timmar innan sovdags och inte titta på mobiler eller paddor, då de lyser upp och gör att vi blir uppiggade. Istället kanske läsa en bok, tidning eller titta på någon lugnt tv-program.
Det är också bra att tänka på att inte dricka kaffe med koffein för sent på dagen, då det även kan störa nattsömnens kvalitet. Själv dricker jag inte kaffe senare än kl 12.00 på dagen, då jag tycker att det stör min sömn.
Att få det gjort!
Som vanligt, så är det viktigaste att få det gjort. Ingen är perfekt och ingen gör allt. Kanske är det ett av de 4 områdena; mat, rörelse, vila och sömn, som är viktigast för dig att börja med, för att börja ta hand om din kropp lite extra nu inför hösten?
Kanske är det kosten som är viktig att ta tag i eller rörelsen? Eller är det kanske sömnen eller vilan och återhämtningen?
Mitt första tips är att börja med det känns som det viktigaste för dig just nu. Det andra tipset är att inte gå ut för hårt, dvs du behöver inte göra allt. Kom ihåg att 1 minut är bättre än ingen minut, och 5 minuter är bättre än 1 minut och 10 minuter per dag är en fantastisk start!
Så jag hoppas att du här fått lite nya tankar och inspiration till att ta hand om din kropp och ditt fysiska välmående. Tänk på att du har bara en kropp, så var snäll mot den och ge den det den behöver.
Lycka till med att ta hand om din bästa vän – dig själv!
Önskar dig en fortsatt fin sommar,
/Ingrid